Historien om steroider

För att spåra historien och utvecklingen av anabola steroider från deras början tills idag, måste vi först blicka tillbaka mot antiken, då det var känt att testiklarna var nödvändiga för både utveckling och underhåll av manliga sexuella egenskaper.

Det som gör män till män

I moderniteten utvecklades detta koncept ytterligare, av en vetenskapsman vid namn Berthold och hans experiment på tuppar utförda 1849. Han tog bort testiklarna från dessa fåglar, och de förlorade flera av de egenskaper som är vanliga för hanen, inklusive den sexuella funktionen. Så vi visste så tidigt som 1849 att testiklarna fungerade som bas för att främja vad vi anser vara manliga sexuella egenskaper; med andra ord, det som ”gör män till män”. Berthold fann också att om testiklarna togs bort och sedan transplanterades till buken, var fåglarnas sexuella funktion i stort sett opåverkad.

Testiklarna verkar på blodet

När fåglarna dissekerades fann man att inga nervförbindelser bildades, utan en enormt omfattande serie av kapilläriseringar ägde rum. Detta gav starka bevis för att ”testiklarna verkar på blodet” och han drog vidare slutsatsen att blodet då hade en systemisk effekt på hela organismen. Anabola steroiders historia kan därför verkligen sägas ha tagit sitt första steg med denna enkla serie av experiment.

Försökte göra ett extrakt från tjurens testiklar

Senare år 1929 försökte man göra ett extrakt med potent extrakt från tjurens testiklar, och 1935 skapades en mer renad form av detta extrakt. Ett år senare syntetiserade en vetenskapsman vid namn Ruzicka denna formel, testosteron, från kolesterolett, liksom två andra vetenskapsmän, Butenandt och Hanisch. Testosteron var naturligtvis den första anabola steroiden som någonsin skapats, och förblir grunden för alla andra härledningar som vi för närvarande använder som steroider idag. Testosteron användes sedan 1936, i ett experiment som visade att kväveutsöndringen av den kastrerade hunden kunde ökas genom att ge hunden extra testosteron, och detta skulle öka dess kroppsvikt.

Experiment visade att testosteron var en potent anabol substans

Kort efter denna tid ryktades att nazisterna hade gett sina soldater anabola steroider, men det ryktet verkar i stort sett vara odokumenterat. Senare genomfördes ytterligare experiment på män som naturligtvis visade att testosteron var en potent anabol substans hos människor. Senare, mellan åren 1948 och 1954, hade läkemedelsföretagen Searle och Ciba experimenterat med att syntetisera över tusen olika testosteronderivat. Detta får sägas vara historien om steroider.